Geleceği Yönetmek


GELECEĞİ YÖNETMEK

Yazar: Ahmet Şerif İZGÖREN
Yayınevi: Elma Yayınevi
1.Basım Aralık 2017 (5000 adet)
Sayfa Sayısı: 224


ANADÜŞÜNCE

            Yazar, kendisinin ve arkadaşlarının yaşanmış örnekleriyle iş dünyasına ve kurumların geleceği nasıl yönetmesini, ne gibi değişiklikler yaparak hedeflenen başarıya ulaşmasını anlatmaktadır. Kısacası “Değişim-Başarı-Gelecek” üçgeninde anlatarak okuyucuya ipuçları vermektedir.

ÖZET

SİSTEMİ YÖNETİN

            Türkiye’deki bürokratik işlerin çok uzun sürdüğünü ve zaman kaybının fazla olduğundan işler hızlı ilerlemesi gerçekleşmemektedir. Yazar verdiği bir örnekte Kanada’da yaşayan yeğenin annesini kaybetmiş ve toprağa vermek için Türkiye’ye gelmiş. Fakat bir türlü bürokrasi işlerini halledememiş. Kurumlar arası sıkıntılar yaşamış. Kanada’da olsa bir kaybın olduğunda birkaç veri alıp başınız sağ olsun der ve üzüntümüzü paylaşır gönderirler. Türkiye’de var olan sistemlerin (eğitim, hukuk, siyaset ….)  gibi birçok hikayelerle sistemleri eleştirel bakış açısı ile ele almıştır.

DEĞİŞİM NİÇİN GEREKLİDİR

            Ülkemizin değişim için ilk önce eğitime yatırım yapması gerekmektedir. Ne yazık ki AR-GE harcamaları %1 altında ve eğitim için ise %3 civarındadır. Sanayide kullanılan teknolojilerin yeterli seviyede olmadığında bahsetmiştir. Kaliteli üretim için çalışanların işten çıkma korkusunu aşması, gelir seviyesinin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de bu durumlar ise pek parlak sayılmaz.

1.BÖLÜM
CESARET İSTEYEN ADIM

            Bir kurumun ihtiyaç analizi üzerinden yola çıkarak. Gerçek ve olumlu bir değişimi yakalayabilmek amacıyla kurum için de yaşadığı sıkıntılarını daha ilerisini görebilmesidir. Çalışmanın başarısı yönetim ve çalışanlar arasında iş birliği ile doğrudan bağlıdır. Kurumların danışmalık hizmetinin alması gerektiğini ve ön yargıları ortadan kaldırılması gerekmektedir.

2.BÖLÜM
DEĞİŞİMİN PLANLANMASI

            Değişim için kurumların zaman ve kaynak ayırması gerekir. İzgören akademi ve danışmalık hizmetlerinden bahsederek…Değişim için kurumun ihtiyaç analiz çalışmaları ve ilk görüşme oldukça önemlidir. Analiz sürecinde çalışanlarla görüşmeler sağlanarak kurumun mevcut durumunun öğrenilerek değişim sürecinin planlanmasıdır.

3.BÖLÜM
STRATEJİK YÖNETİM KURGUSU- GELECEĞİN ROTASINI ÇİZMEK -GELECEK HAYALİ VE HAYAT AMACI

            Liderlik ve yönetmek arasındaki farkın bir gelecek hayali yaratmak veya bir gelecek hayalinin olmamasıdır. Kurumun ilk hedefleri gelecek hayali yaşam amacı ve değerlerin belirlenmesi, sağlam temeller üzerinde inşa etmesidir. Kurumda ilk atılan temeller ilerleyen süreçlerde ise değişiklik yapılması zordur. Geleceği oluşturmanın en iyi yolu planlamak ve bu planı harekete geçirmektir. Atatürk “Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir” (s.106) demiş. Aslında bu sözü derken savaştan çıkmış bir milletin güvenini kazanması için millete hitap ediyordu. O zamanlar Atatürk ülkeye gelecek hayali kazandırmak olduğu anlaşılır. Liderlerin sistemdeki değişimleri kurumun değer, gelecek hayali ve stratejilerini belirlerken çalışanların gerçek katkısını almak ve benimsetmek yani bir inanç sistemine bağlı kültür oluşturmak olmalıdır. Asıl önemli olan nereye gittiğimiz değil kim olduğumuz önemlidir. Gittiğimiz yer her zaman değişebilir, stratejik ve hedefler değişebilir ama yeter ki kim olduğumuzu bilelim.
            Bir ülkenin gelişe bilmesi için biliyoruz ki eğitimli ve kaliteli insanlar yetiştirmemiz gerekiyor. Kısa bir örnek vermek gerekirse, bir kasaba da normal bir eğitim almış, ufukları dar bırakılmış, çaresiz düşünen insan topluluğunun içerisine dil bilen, dünya ile ilişkisi olan, her alanda bilgi sahibi olan bir insanı koyun. Birkaç yıl geçtikten sonra tekrar gidin o kasaba ya nelerin nasıl değiştiğini göreceksiniz…

4.BÖLÜM
ORGANİZASYON YAPISINA MÜDAHALE (YENİDEN YAPILANMA VE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI)

            Organizasyon temel aşaması iş analizlerinin yapılmasıdır. Yazar ülkemiz ve yabancı ülkeler ile karşılaştırma yaparak birçok konuya değinmiştir. İş analizi, insan kaynaklarının en temel aşamasıdır. Bir nevi organizasyon içindeki işlerin gerektirdiği görev ve sorumlulukları aynı süreç içerisinde gerçekleştirmektir. İş analizinde kişinin bilgi ve becerilerinden çok bu kişinin o iş için gerektirdiği bilgi, beceri ve yetenekleri tespit edilmesi gerekir. İş tanımı, işte gerçekleştirilen faaliyetlerin, görev ve sorumluluklarını yazılı bir materyale dökmektir. İş tanımı organizasyon iç rollerinin netleşmesine yardımcı olmaktadır. Bir kurumda olmazsa olmaz organizasyon şeması olması ve çalışan listeleri gerekmektedir. İş akış sürecinde değişim projelerinde en önemli nokta ise kurum içinde işleyen süreçlerin ortaya çıkması ve değerlendirilmesidir. İş akış sürecini görselleştirerek hatalı veya eksik faaliyetlerin belirlenmesi daha kolaylaşır.
             Çalışanların faaliyetleri görselleşrerek aynı sayfada ve aynı içerik altında toplanmış olur. Bu şekilde ortak çalışmak ve anlaşmak kolaylaşmıştır. Ayrıca zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanmıştır. Organizasyonu yeniden yapılandırılmasıyla verimlilik artar çalışanlar olumlu bir etkiye sahip olmuş olurlar. Birkaç şirket hakkında tecrübe ve görüşlerini anlatmıştır.

5.BÖLÜM
EĞİTİMLER VE KOÇLUK ÇALIŞMALARI

            Kurum içerisinde çalışanlara verilen eğitimler, bireysel gelişim ve davranış değişimini hedefleyerek çalışanların kalitesini artırmaktır. Kurumsal eğitimi bahsetmenden günümüz eğitimi değinmek gerekiyor. Çünkü geçmiş eğitim sisteminden kaynaklı olarak bugünün sonuçları oradan gelmektedir. Eğitim sisteminin berbat olduğundan bahsetmektedir. Bu durumu kitap da verilere dayalı analizlerle inceleme yapmıştır. Ülkemizin kurumlar arası bütçe dağılımına baktığımızda eğitim için harcama dağılımı ülkemizin gelişimi için doğru gibi durmuyor. Evet şu an dünyanın ekonomide 17 ülkesi olabiliriz. Fakat buna rağmen ilk 100 de ne bir üniversitemiz var ne de değerlendirmeler sonucunda ilk 40 giren bir öğrenci potansiyelimiz yok. Bunu için acil olarak geleceğe yaptığımız yatırım şimdilik yeterli değil. Kurumsal eğitimde kazanılan bilgi ve becerileri daha iyi ve karşı kurumsal alanla rekabet edecek seviyeye getirmektir. Ülkemizde kurumların içindeki yapısal sorunların temel kaynağı büyük bir kısmı insan kalitemizdir. Kurumsal eğitimlerle kalıcı değişimi sağlamak pek mümkün değildir. Bu işin merkez noktası kaliteli insan yetiştirmektir.

6.BÖLÜM
DEĞİŞİMİN DESTEKLENMESİ (İZLEME VE DEĞERLENDİRME)-4 ÖNEMLİ FAKTÖR

            Değişim için ilk şey projenin başarma olasılığı üzerinde olmasıdır. Amerika da yapılan bir araştırma sonucunda dört değişim çabasından sadece birinin başarıya ulaştığını gösteriyor. Türkiye de birçok bu konuda örnekler olduğunu anlatmaktadır. Değişimi başarmak için işine adanmış takımlarla başarı sağlanır. Boş kalabalıklarla değil. İnsana yatırım yapılmadıktan sonra değişim yaratmamız mümkün değildir. Kurumlar daha verimli, daha başarılı organizasyonlara ulaşması için bir hedef koymalıdır. Hedefe ulaşmak için liderlik, iletişim, kurum kültürü ve müşteri odaklı düşünmek bu hedefler değişimi desteklemede çok önemli dört faktördür.
            Lider risk alır ve zirveye tek başın çıkmaya çalışır, başarıyı paylaşmaz ama başarısızlığı hemen paylaşır. Fakat sistemli lider ise öyle değildir. Risk almaz, atılım yapar. Bilgi ve verilerle yola çıkar ve en önemlisi ise zirveye çıkarken ekibi ile birlikte ilerler, başarıyı paylaşır. Aslında lider kurumda bir organizasyon sistemi kurmasıdır. Çünkü sistem varsa şirket bireye dayalı olmaktan kurtarırsınız. Değişim yönetiminde iletişim ana etkendir. Sistem liderlerinin kurum kültürü oluşturma çabaları gelecek hayali belirleme çabası kuruma verim, üretim gibi çıktılar getirecektir. Kurum sisteminin müşteriye vereceği hizmet odaklı oluşturup geliştirilmesi gerekir. Müşteri odaklı düşünebilme becerisi, değişim sürecinde hedefe ulaşabilmek için oldukça önemli dört temel öğeden birisidir.
           
GENEL ANLAMDA ANLATILMAK İSTENEN

Devlet veya özel kurumların var olan sistemleri ciddi anlamda sorgulamamız gerektiğinden bahsetmektedir. İyi ya da kötü olan sistemler üzerinden örnekler vererek vurgulanmasını istemektedir. Patronlar, yöneticiler, eğitimcilerin değer ürettiği, gelecekte nasıl bir sistem oluşturacaklarını ve yönetecekleri hakkında fikirler sunmaktadır. Yönetme gücünün kültürüne sahip olanların daha kalıcı başarılar elde ettiğini, yönetme gücünün kültüründen mahrum olanların ise her zaman risk altında olduklarını anlatmaya çalışıyor. Çarpıtıcı örneklerle, gücün kültürüne sahip olmanın önemini ve yollarını özetliyor.

KİŞİSEL GÖRÜŞ

            Kitap dili sade ve akıcı bir şekildedir. Resimler, grafik, istatistikler ile görsel bir anlatımda okuyucuya kalıcı izler bırakarak kitabın etkisinde bırakıyor. Bir kişisel gelişim kitabından farklı bir anlatımla sanki roman okuyormuş tarzında bir anlatımla sunmuştur. Kitap da kare kod uygulaması ile konu hakkında farklı materyaller kullanarak bilgiye ulaşımını kolaylaştırmıştır. Ülkemiz de eğitim ve iş alanında birçok istatistiklerle ülkenin gidişatını, sorunlarını açık bir dille anlatmıştır. Kurumsal eğitim, danışmanlık hakkında kurumların ön yargılı davrandığını örnek vermek gerekirse “kaç yıldır bu şirkette çalışıyorum bu zamana kadar değişmedi de siz mi değiştireceksiniz” gibi ön yargılı yaklaşımları anlatmaktadır. Danışmanlık eğitimi alan kurumların ise gelecekte kurumların ne gibi riskler altında olacağı konusunda bilgi sahibi olarak istikrarlı ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Ülkemizde eğitim içine siyaset girdiğinde bilim, bilgi, başarı ve üretkenliği olmadığını, eğitim kalitesinin düşmesine sebep vermektedir.
            Gelecekte bizi neler beklediğini öğrenmek için iki yol vardır. Birisi hiçbir şey yapmadan zamanı gelip de görmek ya da geleceği şekillendirmek için harekete geçip kontrolü elimize alıp değişimi yönlendirmek. Bu kitap da asıl anlatılmak istenen kurumların gelişim ve değişimi için önceden belirleyerek ilk adımı atmak ilgilidir. İlk paragrafta bahsettiğim gibi değişime ön yargılı yaklaşan kurumların ilerisini göremeyerek kontrolsüz bir şekilde büyüyorlar farklı kurumlar için de rekabet yapamaz hale geldiklerinde küçülerek iş dünyası içinde kayıp olup gidiyorlar. Değişim aynı zaman da uzun ve sıkıntılı bir süreç olduğundan bu süreçleri gerçek olay ve örneklerle kitabında anlatmaktadır. Değişimlerin kurumlarda nasıl yapılabileceği ile ilgili kılavuz olması, bilgi ve tecrübelere yer vermiştir.
           Bana göre herkesin mutlaka okuması gereken bir eserdir.

 “İnsan kendi öğrendiği bilgiyle geleceğini daha iyi şekillendirir.”


YAZAR HAKKINDA


Ahmet Şerif İZGÖREN (1965-…)
            1965 yılında İzmir’de doğdu. 1983 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1987’de Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi Bölümü’nü bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde üsteğmen rütbesine kadar görev yaptı.
            1991 yılında ordudan istifa etti. Aynı yıl Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şubesi’ni kurdu ve bu şubenin müdürü olarak dört yıl görev yaptı. Bu dönemde, Bursa’nın ilk kültür merkezini açtı. Türkiye’nin tek çeviri dergisini çıkarttı. On altı tiyatro, müzik, resim kulübünün fahri başkanlığını yaptı.
            1995 yılında özel sektöre transfer oldu; iki ayrı firmada genel müdürlük yaptı. 1996 yılında AIESEC Yüksek Danışmanlar Konseyi Üyesi olarak hizmette bulundu. İngiltere (Sunley Management Center) ve Türkiye’de zaman yönetimi, finans, liderlik, beden dili, işletme yönetimi ve yönetim modelleri, satış ve pazarlama, iletişim, şirket fonksiyonları, karar alma teknikleri, stres yönetimi, motivasyon, yaratıcı liderlik, benchmarking vb. konularda birçok seminere katıldı ve eğitim aldı. Daha sonra bu alanlarda yurt içinde ve yurt dışında eğitimler verdi. Liderlik, takım çalışması, yönetim ve iletişim alanında yurt dışı da dâhil olmak üzere birçok üniversite ve platformda 500’ü aşkın seminer verdi. Hâlen bu konularda Türk ve yabancı birçok kuruluşa, eğitim ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
            İzgören, çalıştığı kurumlarda değişim yaratması ve sistem oluşturmasıyla tanındı. Kurucusu olduğu Academy International / İzgören Akın Eğitim ve Danışmanlık firmasının 1996’dan beri; ELMA Yayınevi’nin (Akademi Artı Yayıncılık AŞ) 1999’dan beri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevindedir. Sekiz tanesi iş ve yönetim ile kişisel gelişim konularında olmak üzere on iki kitabı yayımlanmıştır. Bunlardan dokuz tanesi on binin üzerinde satılmıştır.
            Türkiye'de konusunda çalışan bir bilirkişi.

Eserleri

Avucunuzdaki Kelebek
Geleceğin Organizasyonunu Yaratmak
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır
Eyvah! İş Görüşmesi
Dikkat Vücudunuz Konuşuyor
Süpermen ve Uğur Böceği
Hıdır Kişisel Gelişiyor
Eşik altı Büyücüleri
Uçan Halı Babam
İş Yaşamında 100 Kanguru
Sarı Siyah

Kaynak: http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=4827



Yorumlar

  1. Ben değişimin yaşantımız da kaçınılmaz bir gerçek olduğunu düşünüyorum. Bu kitapta da bahsedildiği gibi geleceğimizi yönetmek için yenilik ve değişimlere açık olmalı ve hayatımızın kontrolünü elimize almalıyız. Ahmet Şerif İzgören'in ismini çok duymuştum. Lakin kitaplarını alıp okumak pek kısmet olmadı. Ama buradaki kitabın özetini okuduğumda, kişisel gelişimimiz ve hedeflerimizi şekillendirmemiz doğrultusunda ne kadar yararlı bir çalışmalar çıkardığını gördüm. Yazarın kitaplarını almak için sabırsızlanıyorum. Güzel bir çalışma ve paylaşım olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Gelecekteki olacaklara müdahil olmanın yolunun bekleyerek değil geleceği planlayarak gerçekleşebileceği yönünde bol örneklere yer verilmiş bir eserden bahsediliyor

    YanıtlaSil
  3. Actually, this was my first education book.I mean, I hadn't read a book which is about education yet.After book , I changed my perspective on the education.I leant hear is the meaning of change and it is concentrating on the future-achievement-change triangle.It gonna be beneficial for next generations.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Okul ve Toplum